W obiegowej opinii nadal krąży teoria, że tzw. klin, czyli wypicie piwa na drugi dzień po imprezie, może pomóc. W rzeczywistości jednak to jeden z największych mitów dotyczących kaca. Piwo na kaca nie jest odpowiednim sposobem na zabicie zatrucia alkoholowego, ponieważ – mimo niskiego oprocentowania – utrudnia eliminowanie nieprzyjemnych objawów. Pijąc piwo na kaca (klin) organizm nie przyspieszy dobrego samopoczucia, a wręcz pogorszy sytuację i przedłuży czas „rekonwalescencji”. Piwo na kaca na drugi dzień nie przynosi ulgi. Wręcz przeciwnie – wprowadzenie do organizmu kolejnej dawki etanolu może chwilowo znieczulić objawy, co daje złudzenie poprawy, ale to tylko chwilowa ulga. Natomiast w rzeczywistości:
- wydłużamy czas zatrucia, bo organizm musi od nowa przetwarzać alkohol i jego toksyczne produkty,
- obciążamy wątrobę, która zamiast skupić się na detoksykacji, musi ponownie zająć się metabolizowaniem etanolu,
- nasilamy odwodnienie, bo alkohol działa moczopędnie, wypłukując cenne elektrolity (potas, sód, magnez),
- pogarszamy stan żołądka i jelit, które już są podrażnione po całonocnym szaleństwie,
- ryzykujemy wpadnięcie w błędne koło, w którym sięganie po klin staje się regularnym mechanizmem radzenia sobie z objawami kaca – co może prowadzić do uzależnienia.
Co pić na kaca?
Skuteczniejszym sposobem na kaca jest nawadnianie organizmu zdrowymi płynami – należą do nich:
- Woda – najlepiej przegotowaną lub mineralną w butelkach. Cały organizm, a w szczególności wewnętrzne ściany żołądka, wątroba, nerki są narażone na drobnoustroje, więc ciepła woda będzie bardzo dobrym rozwiązaniem. Najlepiej pić jak najwięcej wody – w ilości do około 2,5 l.
- Elektrolity – w postaci tabletek musujących. Wystarczy dodać do szklanki z wodą do 125 ml, poczekać aż tabletka się rozpuści, zamieszać i wypić. W ciągu dnia nie można przekraczać 3 tabletek dziennie.
- Soki/smoothie owocowe, warzywne lub owocowo-warzywne – warzywa i owoce posiadają dużo witamin, które potrafią wchłonąć substancje alkoholowe i przywracać równowagę w organizmie.
- Kiszonki – szczególnie sok z kiszonych ogórków, kiszonej kapusty lub kiszonych buraków. Już dwie łyżki stołowe (czyli 30 ml) kiszonki dostarczają około 230 mg sodu – to wystarczająca ilość, by wspomóc organizm po upojnych chwilach. Pamiętaj! Więcej wcale nie znaczy lepiej. Zbyt duża ilość może skończyć się bólem brzucha, biegunką albo wzdęciami.
- Zupy – mają takie same właściwości jak soki. W szczególności dobrym przykładem stosowanym na kaca jest rosół, który za pomocą wielkiej ilości tłuszczu potrafi wchłonąć etanol w organizmie.
Co wypić na kaca?
Jeśli szukasz naturalnego remedium na poranek po imprezie, warto sięgnąć po owoce i warzywa, które realnie wspomagają regenerację organizmu. Po imprezie, kiedy budzisz się z bólem głowy, suchością w ustach, lekkim żołądkowym buntem i ogólnym poczuciem rozsypki, organizm domaga się ratunku. W takich momentach marzysz o czymś, co postawi Cię na nogi – i to jak najszybciej. Zamiast sięgać po kolejną kawę, słodzone napoje gazowane czy sztuczne izotoniki z apteki, lepiej zaufać naturze. Świeżo wyciskane soki z odpowiednio dobranych składników mogą zdziałać cuda – nie tylko nawodnią, ale też uzupełnią elektrolity, złagodzą nudności, przyspieszą trawienie i pomogą Twojej wątrobie w detoksie.
Z czego najlepiej zrobić sok na kaca? Wystarczy kilka prostych składników, które często masz w kuchni.
Oto Twój osobisty, naturalny przepis na kaca, czyli alfabet zdrowych suplementów w szklance – prostych, świeżych i skutecznych.
Oto, co warto wrzucić do sokowirówki:
- Ananas – nie tylko wspomaga trawienie, ale też działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie.
- Arbuz – nawadnia, działa moczopędnie i wspiera krążenie.
- Banany – niezawodne źródło potasu i magnezu, które uzupełniają elektrolity.
- Buraki – idealne na regenerację wątroby, redukcję bólu mięśni i detoks – dzięki przeciwutleniaczom i tlenkowi azotu.
- Cytrusy – cytryny, pomarańcze czy grejpfruty – pełne witamin C i z grupy B.
- Guawa – bogata w witaminę C, reguluje ciśnienie i wspiera serce.
- Imbir – pobudza trawienie i wspiera produkcję enzymów trawiennych.
- Kiwi – świetnie łagodzi problemy żołądkowe i dostarcza sporej dawki witaminy C.
- Kurkuma – naturalny strażnik wątroby, wspomaga oczyszczanie organizmu.
- Mango – fruktoza, witaminy C i A oraz błonnik – czyli wszystko, co pomaga w dojściu do siebie.
- Zielone warzywa liściaste – jak szpinak czy jarmuż – oczyszczają organizm i dostarczają kwasu foliowego oraz siarki.
Co pić na kaca?: przykładowe przepisy
Sok „Zielone przebudzenie” 🡪 detoks i energia
Składniki:
- 1 kiwi
- 1/2 mango
- garść szpinaku lub jarmużu
- 1/2 banana
- sok z 1/2 cytryny
- 100 ml wody kokosowej lub zwykłej
Działanie: wspomaga trawienie, uzupełnia witaminę C, nawadnia i delikatnie pobudza. Idealny na poranek, gdy wszystko Cię drażni.
Sok „Tropikalna regeneracja” 🡪 witaminowa bomba z elektrolitami
Składniki:
- 2 plastry ananasa
- 1/2 banana
- 1/2 mango
- sok z 1 pomarańczy
- szczypta kurkumy
- mały kawałek imbiru
- 50–100 ml wody
Działanie: szybko łagodzi bóle głowy i mięśni, wspiera wątrobę i układ pokarmowy, działa przeciwzapalnie.
Sok „Czerwony ratunek” 🡪 na wątrobę i lepsze krążenie
Składniki:
- 1 szklanka arbuza (bez pestek)
- 1 mały burak (najlepiej ugotowany)
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 pomidora
- kilka listków mięty (opcjonalnie)
Działanie: rewitalizuje wątrobę, poprawia krążenie i uzupełnia elektrolity.
Inne sposoby na kaca
Do inny form pomagających zwalczyć zatrucie alkoholowe – tzw. kac – należą:
- Tzw. kroplówka na kaca – to wlew dożylny, w którego skład wchodzi dużo urozmaiconych witamin, glukoza oraz elektrolity. Kroplówka na kaca jest skutecznym rozwiązaniem zarówno po jednorazowym ciągu alkoholowym, jak i po zaawansowanych cugach alkoholowych. Aby skorzystać z kroplówki na kaca należy skontaktować się z daną kliniką medyczną, która ma możliwość dojazdu do pacjenta i wykonania zabiegu w domu – czyli w bardziej komfortowych warunkach. Podanie kroplówki na kaca trwa od kilku minut do kilku godzin. Po kilkunastu minutach pacjent poczuje pierwsze pozytywne efekty.
- Aktywność fizyczna – umiarkowane lub nadmierne wykonywanie ćwiczeń przyspiesza metabolizm alkoholu. Dzięki treningowi – nawet trwającego 20 minut – organizm potrafi wracać do siebie, czyli jest w stanie odzyskać równowagę wodno-elektrolitową.
- Prawidłowa dieta – stosowanie diety wzbogaconej o białko, tłuszcze, węglowodany i minerały to jeden z kluczy do sukcesu. Podczas kaca nie powinno się jeść np. fast-foodów czy słodyczy, ponieważ ich działanie nic nie wnosi pozytywnego do prawidłowej pracy układu pokarmowego. Towarzyszące bóle żołądka potrzebują ukojenia, a spożywanie zdrowych posiłków jest szczególnie wskazane. Przykładem jest rosół, krupnik lub ugotowana pierś z kurczaka bez panierki.